- BEL FITIĞI
- BOYUN FITIĞI
- KANAL DARALMASI (LOMBER DARKANAL)
- AĞRI PİLİ NEDİR?
- BEL KAYMASI NEDİR?
- SİYATİK AĞRI NEDİR
- EPİDURAL ENJEKSİYON NEDİR
- SKOLYOZ
- OMURGA TÜMÖRLERİ
- OMURİLİK TÜMÖRLERİ
- OMURGA TRAVMALARI
- CHİARİ MALFORMASYONU (BEYİNCİK SARKMASI)
- BEYİN ANEVRİZMASI
- PARKİNSON
- BEYİN PİLİ NEDİR
- KAFA TRAVMASI
- BEYİN TÜMÖRLERİ
SKOLYOZ
Skolyoz omurga kemiğine önden baktığmızda koronel plan dediğimiz açıda aşağıdan yukarıya bir çizgi gibi olması gereken omurganın sağ tarafa ya da sol tarafa doğru eğrilmesidir. Toplumun %2 ile %4 de görülmektedir. Bunların büyük çoğunluğu hafif dereceli eğilmelerdir ve tedavi gerektirmez. Genellikle bayanlarda erkeklere göre daha sık görülür.(8-9 kat daha fazla ) .
Skolyazdan korunmada ya da ilerlenmesinin engellenmesinde sırt kaslarını güzlü tutacak egzersizler yapmak çok önemlidir. Özellikle bu konuda güvenilir kurumlardan eğitim almış skolyoz sertifikalı pilates eğitmenlerinin eşliğinde pilates çalışması oldukça yararlıdır.
En sık görülülen skolyoz tipi “idiopatik adolesan skolyozu’dur. Bu arada omurga ‘S’ biçiminde yada ‘C’ biçiminde olabilir. Ve genellikle bu eğilmelere ‘rotasyon’ dedğimiz kendi etrafında az ya da çok dönmeler eşlik eder. Nitekim bu dönme ve eğilmeler insan sırtında ve belde asimetrik görüntü ve çıkıntılar oluşturur. Bu tip skolyozda korse belirli ölçüde faydalı olabilmektedir.
İkinci en sık görülen skolyoz tipi de “nöromusküler skolyoz “dur. Bu tip skolyozu sebebi de genellikle kas ve sinir hastalıklarıdır. Burada yukarıda bahsettiğimiz idioatik skolyozun tersine solunum sıkıntısı ve duyu problemlerine daha çok rastlanmaktadır. Bunun tedavisi mümkün olduğunca küçük yaşlarda yapılmalı ve fizyon tedavisi uygulanmalıdır.
Üçüncü sıklıkla görülen ise konjenital skolyozdur. Bu durum genellikle anne karnındayken ortaya çıkar ve nedeni omurga anomalileridir. Bu nedenle bunlarda küçük yaşlarda tedavi edilmelidir.
bunların dışında çeşitli romatizma hastalıklar, osteogenesis imperfakta ,marfan sendromu, Ehler, Dsanloz gibi çeşitli bal dokusu hastalıkları , omurga kırıkları ve omurga enfeksiyonlarıda skolyoza sebep olabilir.
Omurganın gelişimi anne karnındaki ilk 3 aylıkken olur. Bu dönemde omurga yapının anormal olması ya da birleşik kalması sonucu omurgaların büyümesinde asimetrik olur ve eğrilikler gelişir. Omurların bir tarafının ayrışamaması ve yapışık kalması nediniyle yapışık taraf büyüyemezken serbest taraf büyüyerek skolyozu ortaya çıkarır.
Omurgaların iki tarafının da yapışık olduğu durumlarda bu bölgede büyüme olmaz ya da çok az olur. Doğal olarak burda skolyoz gelişmez ancak omurga kısa kalır. Omurlar önden yapışık ise omurgaların arkası büyümeye devam ediceğinden omurga öne doğru eğilmeye devam eder buna da kamburluk “kifoz” denir. Omurgalar arkadan yapışıksa önden büyümeye devam edebileceği için aşırı arkaya doğru eğilme sonucu çukurluk (lordos) oluşur.
Konjenital skolyozun sebebi tam olarak bilinmiyor. Ama konjenital skolyozu olan çocuklarda mutlaka başka organ anomalileri de araştırılmalıdır en sık da üriner sistem anomalileri görülür.
Konjenital skolyozu çocuklarda genellikle omurga boyunun kısalmasının engellemek amacıyla fizyon yerine büyüyyen ya da uzayan rodlar denen manyatik olarak çalışan rodlar tercih edilmelidir böylece çocuğun olgunlaşmaya yaşına gelene kadar zaman kazanılmaktadır.