- BEL FITIĞI
- BOYUN FITIĞI
- KANAL DARALMASI (LOMBER DARKANAL)
- AĞRI PİLİ NEDİR?
- BEL KAYMASI NEDİR?
- SİYATİK AĞRI NEDİR
- EPİDURAL ENJEKSİYON NEDİR
- SKOLYOZ
- OMURGA TÜMÖRLERİ
- OMURİLİK TÜMÖRLERİ
- OMURGA TRAVMALARI
- CHİARİ MALFORMASYONU (BEYİNCİK SARKMASI)
- BEYİN ANEVRİZMASI
- PARKİNSON
- BEYİN PİLİ NEDİR
- KAFA TRAVMASI
- BEYİN TÜMÖRLERİ
AĞRI PİLİ
Omurga ağrıları en çok belde olmak üzere sırt ve boyun bölgesinde hissedilir. Bu ağrıların önemli bir kısmı orta şiddetli olmakla birlikte zaman zaman çok şiddetli olabilir bazen belirli bir neden bulunamaz, bazen de geçirilmiş omurga ameliyatlarına ikincil olarak ortaya çıkmış olabilir.
Nedensiz ağrı da olabilir
Omurga bölgesindeki özellikle bel ve boyun bölgesindeki ağrıların en sık sebebi kas spazmı ve kireçlenme diye tabir edilen omurga eklemlerinde, özellikle faset eklemlerindeki dejenerasyon ve intervertebral omurga fıtıklarıdır. Genellikle günlük normal yaşamın dışında olan aktivite ile çıkmakla birlikte, bazen de nedensizce olur. Ayrıca psikolojik olarak zor ve gergin dönemler yaşayan insanlarda ve sürekli masa başı iş yapan fiziksel aktivitesi kısıtlı, ve spor, yürüyüş alışkanlığı olmayan kişiler bu tip nedensiz ağrılar için ağrı pili uygulamasına adaylardır.
Girişimsel tedaviler
Uzun süren inatçı bel ve boyun ağrıları fizik tedavi uygulamalarına rağmen geçmezse veya cerrahi olarakta yapılacak bir seçenek yoksa girişimsel ağrı tedavi seçenekleri gündeme gelir. Omurgadaki ağrıya sebep olan faset eklem yıpranmalarına ve aşırı derecede omuriliğe baskı yapmayan fıtıklaşmalarda eklemlere ve epidural bölgeye kortizon da içeren çeşitli karışımlar enjekte edilerek fayda sağlanır. Aynı zamanda omurgadan çıkan sinir köklerine uygulanan radyo ferkanks tedavisi de ağrı iyileştirilmesi konusunda epidural enjeksiyon gibi fayda gösterdiği saptanmıştır. Ama asıl önemli grup bel ve boyun cerrahisi geçirmesine rağmen ağrıları geçmeyen hasta grubudur. Bu tip hastalarda genellikle omurga kanalı içerisinde geçirilmiş cerrahi sonrası ortaya çıkan omurilik zarlarıyla ilgili yapışıklıklar bu ağrılara yol açarlar. Nitekim bu nedenle bu tip hastalar bu ağrılar sebebiyle defalarca bel ameliyatları geçirebilirler. Her defasında artan yapışıklık ve instabilite nedeniyle ağrıları daha da kötüleşebilir.
Spinal kord stimülasyonu
Yukarıda bahsedilen çeşitli ilaç tedavileri, fizik tedaviler, ve epidural enjeksiyonlara rağmen geçmeyen ağrılarda günümüzde en uygun yöntem spinal kord stimilasyonudur. Omurga ağrı pili olarak da adlandırılan bu yöntemde hastanın omurga kanalına bir elektrod yerleştirilir ve ucu akım üreten bir jeneratöre (ağrı pili) bağlanır. Pil tarafından üretilen akım elektrod aracılığı ile omuriliğe iletilerek ağrının beyne iletilmesi engellenmiş olur. Bu yöntemde hastalar bel ve boyun ağrıları bu akım üreten pili devreye sokarak ağrıların kontrollerini sağlarlar.